Dla lubiących słodkości:
Domowe gofry z piekarnika – przepis
Domowe gofry z piekarnika
Składniki:
·
mąka tortowa 240 g
·
masło 110 g
·
jajka 170 g
·
mleko 410 ml
·
cukier 50 g
·
proszek do pieczenia 4 g
·
sól 3 g
Gofry to deser, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Koniecznie
powinny być gorące i z dodatkiem bitej śmietany, dżemu lub świeżych owoców.
Zakupioną przeze mnie foremkę do gofrów przetestowałam i stwierdzam, że niczym
nie różnią się od tych wypiekanych z maszynki. Wspaniałe na śniadanie, obiad i
kolacje. Gofry z tego przepisu wychodzą maślane z wyczuwalnym smakiem jajecznym
( może dlatego, że używam wiejskich jajek ). Przepis : yuppiechef. Pozdrawiam.
ILOŚĆ: ok. 8 szt
·
240 g mąki tortowej
·
110 g masła lub margaryny
·
3 jajka
·
410 ml mleka
·
4 łyżki cukru
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki soli
Masło roztapiamy i
łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia
oraz łączymy z cukrem oraz solą. Dodajemy do masy i mieszamy, aż będzie
jednolita i gładka. Gotowe ciasto przelewamy do silikonowych foremek
przeznaczonych do gofrów, wypełniając je prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 220
C przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki gorące gofry i układamy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do piekarnika na
ok. 5-8 min, aż będą zarumienione. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego.
Teraz coś dla lubiących mięso :
Schab w mleku
Składniki:
·
1,5 schabu bez kosci
·
1 l Mleka
·
2 lyżki oleju
·
2 łyżki masła
·
gałązki rozmarynu
·
świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
·
goździki (5-6)
·
4 ząbki czosnku
·
sól, pieprz
Opis
przygotowania:
Schab obsmażyć ze
wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.
Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy,
zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony
schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać
tak długo, aż zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki,
przecedzić.
Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać
w cieple.
Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.
Składniki:
·
4 jajka
·
0,5 szklanki majonezu
·
40 dag sera żółtego
·
50 dag pieczarek
·
1 mała cebula
·
2 podwójne piersi z kurczaka
·
sól, pieprz
·
olej do smażenia
Opis
przygotowania:
Jajka ubijamy, dodajemy pół szklanki majonezu i starty na grubych oczkach ser żółty. Blachę w piekarniku (wymiary około 37cmx38cm) wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Pieczarki i cebulę obieramy drobniutko kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju około 5 minut. Odstawiamy troszkę do przestygnięcia. Piersi myjemy,kroimy, rozbijamy i przyprawiamy tak jak na kotlety. Upieczone ciasto zostawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym ściągamy papier i układamy: rozbite piersi z kurczaka - należy je tak ułożyć żeby nie było widać ciasta. Na pierś kładziemy podsmażone pieczarki z cebulką. Przegładzamy łyżką całą powierzchnie. Zawijamy w rulon. I zgięciem kładziemy do spodu do wąskiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia (brytfanka o długości około 38 cm). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy wedle uznania na zimno lub ciepło. Najlepiej smakuje z świeżymi warzywami.
No i zupka :
zupa krem z dyni
Składniki:
·
1/2 kg. surowej dyni
·
3 ziemniaki
·
1 mała cebula
·
1 łyżeczka curry
·
4 łyżki oliwy z oliwek
·
2 ząbki czosnku
·
ok. 1 l. wywaru warzywnego lub rosołu
·
cukier sól pieprz do smaku
Opis
przygotowania:
Na oliwie zeszklij
cebulę i czosnek. Dodaj obraną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę dynię i
ziemniaki (też w kostkę).Lekko obsmaż, dodaj curry i wymieszaj. Po ok. 5 min.
wlej wywar i gotuj do miękkości. Wszystko dokładnie zmiksuj i przypraw.
Smacznego
SMACZNEGO !!!
Mam nadzieję że przepisy się podobają, jeśli tak
to prosze o komentarze ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz