piątek, 4 kwietnia 2014

Coś dla smakoszy ... mniam mniam...

Dla lubiących słodkości:

Domowe gofry z piekarnika – przepis

Domowe gofry z piekarnika

Składniki:
 
·                       mąka tortowa 240 g
·                       masło 110 g
·                       jajka 170 g
·                       mleko 410 ml
·                       cukier 50 g
·                       proszek do pieczenia 4 g
·                       sól 3 g

 Gofry to deser, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Koniecznie powinny być gorące i z dodatkiem bitej śmietany, dżemu lub świeżych owoców. Zakupioną przeze mnie foremkę do gofrów przetestowałam i stwierdzam, że niczym nie różnią się od tych wypiekanych z maszynki. Wspaniałe na śniadanie, obiad i kolacje. Gofry z tego przepisu wychodzą maślane z wyczuwalnym smakiem jajecznym ( może dlatego, że używam wiejskich jajek ). Przepis : yuppiechef. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 8 szt
·                       240 g mąki tortowej
·                       110 g masła lub margaryny
·                       3 jajka
·                       410 ml mleka
·                       4 łyżki cukru
·                       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·                       1/2 łyżeczki soli
Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łączymy z cukrem oraz solą. Dodajemy do masy i mieszamy, aż będzie jednolita i gładka. Gotowe ciasto przelewamy do silikonowych foremek przeznaczonych do gofrów, wypełniając je prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki gorące gofry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 5-8 min, aż będą zarumienione. Podajemy jeszcze ciepłe.    Smacznego.

Teraz coś dla lubiących mięso :

Schab w mleku


Składniki:

·                               1,5 schabu bez kosci
·                               1 l Mleka
·                               2 lyżki oleju
·                               2 łyżki masła
·                               gałązki rozmarynu
·                               świeżo starta gałka muszkatołowa (pół                łyżeczki)
·                               goździki (5-6)
·                               4 ząbki czosnku
·                               sól, pieprz

Opis przygotowania:



Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.

Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić.
Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.
Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.



 Rolada z piersi kurczaka

Składniki:

·                               4 jajka
·                               0,5 szklanki majonezu
·                               40 dag sera żółtego
·                               50 dag pieczarek
·                               1 mała cebula
·                               2 podwójne piersi z kurczaka
·                               sól, pieprz
·                               olej do smażenia









Opis przygotowania:




Jajka ubijamy, dodajemy pół szklanki majonezu i starty na grubych oczkach ser żółty. Blachę w piekarniku (wymiary około 37cmx38cm) wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Pieczarki i cebulę obieramy drobniutko kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju około 5 minut. Odstawiamy troszkę do przestygnięcia. Piersi myjemy,kroimy, rozbijamy i przyprawiamy tak jak na kotlety. Upieczone ciasto zostawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym ściągamy papier i układamy: rozbite piersi z kurczaka - należy je tak ułożyć żeby nie było widać ciasta. Na pierś kładziemy podsmażone pieczarki z cebulką. Przegładzamy łyżką całą powierzchnie. Zawijamy w rulon. I zgięciem kładziemy do spodu do wąskiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia (brytfanka o długości około 38 cm). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy wedle uznania na zimno lub ciepło. Najlepiej smakuje z świeżymi warzywami.

No i zupka :

zupa krem z dyni


Składniki:

·                               1/2 kg. surowej dyni
·                               3 ziemniaki
·                               1 mała cebula
·                               1 łyżeczka curry
·                               4 łyżki oliwy z oliwek
·                               2 ząbki czosnku
·                               ok. 1 l. wywaru warzywnego lub rosołu
·                               cukier sól pieprz do smaku





Opis przygotowania:


Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj obraną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (też w kostkę).Lekko obsmaż, dodaj curry i wymieszaj. Po ok. 5 min. wlej wywar i gotuj do miękkości. Wszystko dokładnie zmiksuj i przypraw. Smacznego


SMACZNEGO !!!

Mam nadzieję że przepisy się podobają, jeśli tak

 to prosze o komentarze ...













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz